W hodowli mięczaków, tak jak w przypadku wszystkich innych gatunków, kluczową rolę odgrywa odpowiednio dobrana i właściwie dawkowana pasza dla ślimaków. Jak karmić ślimaki, by uzyskać satysfakcjonujące efekty? Podpowiadamy w artykule!
Pasza dla ślimaków — skład to podstawa
Zanim podasz ślimakom karmę, zwróć uwagę na jej skład. Jeżeli zależy Ci na szybkim i zdrowym utuczeniu mięczaków, powinien on być starannie opracowany. Najprostszym sposobem na to, by mieć pewność, że ślimaki otrzymują wszystko to, czego potrzebują, są pełnowartościowe mieszanki. Tego typu karma dla ślimaków jest bogata w tłuszcz surowy, białko i lizynę. Te trzy składniki sprawiają, że w okresie tuczy i rozrodu mięczaki będą w dobrej kondycji, a ich późniejszy smak będzie wyśmienity. Dzięki gotowym paszom nie musisz się martwić, czy dieta ślimaków jest wystarczająco zróżnicowana i pełnowartościowa.
Karma dla ślimaków — czego unikać?
Zwróć jednak uwagę na to, by wybrana przez Ciebie pasza dla ślimaków nie zawierała sztucznych polepszaczy, które mogą negatywnie wpłynąć na efekty hodowli. Unikaj także nadmiaru wapnia, który może pogorszyć późniejszy smak mięsa. Mięczakom nie powinno się także podawać liści warzyw, takich jak szpinak, sałata czy pietruszka.
W jaki sposób podawać karmę dla ślimaków?
Aby osiągnąć najlepsze rezultaty i usprawnić hodowlę, karma dla ślimaków powinna być podawana w paśnikach. Mogą one przybierać różne formy, w zależności od tego, jak liczna jest Twoja hodowla. Ważne jest to, aby karma dla ślimaków była umieszczana tam wieczorem lub późnym popołudniem, by prowadzące nocny tryb życia mięczaki mogły swobodnie z niej korzystać. Jeśli wykorzystujesz paśniki, masz ciągłą kontrolę nad kondycją ślimaków — po napełnieniu zbiornika, możesz obserwować jedzące zwierzęta. Gdy zauważysz, że są już odpowiednio utuczone, możesz także bez problemu zebrać je w tym miejscu.
Prawidłowo dobrana i podana pasza dla ślimaków sprawi, że mięczaki utuczą się szybko i będą dobrze smakować. Wybieraj zatem świadomie wyłącznie produkty najwyższej jakości.